Workshop 1 – Eigenaarschap met databord en portfolio
Dit is een workshop voor: Leerkrachten, IB’ers en directeuren

Deze workshop wordt gegeven door:
www.raakineigenaarschap.nl
raakineigenaarschap@outlook.com

Annemieke en Rosemarie zijn naast leerkrachten ook trainers bij RAAK in eigenaarschap. Met enthousiasme staan zij nog iedere dag voor de klas en geven daarnaast trainingen aan teams en leerkrachten op scholen. Doordat de effecten van Eigenaarschap d.m.v. databord en portfolio zichtbaar zijn in hun eigen groep, willen zij deze manier van lesgeven graag doorgeven.
Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn. Deze uitspraak van Benjamin Franklin staat centraal.

De inhoud van deze workshop
Tijdens de workshop kijken we samen naar het databord en het portfolio – beiden vormen zijn een manier van werken die de rol van de leerling in zijn/haar leerproces groter maakt. Waar de leerling zijn/haar rol groter maakt, verandert de rol van de leerkracht van leider naar coach. Wij geloven dat een leerling meer leert door hem/haar bij het leren te betrekken.
We willen leren en doelen zichtbaar maken, zonder de taakbelasting van de leerkracht te vergroten.
Zowel een databord als portfolio zijn in te zetten vanaf groep 0 t/m groep 8.Tijdens de workshop behandelen wij kort de theorie van intrinsieke motivatie, de mindset en de rol van de leerkracht. De volgende vragen zullen hierna centraal staan:
– Wat is een databord?
– Hoe ziet een portfolio er uit?
– Wat is de koppeling tussen databord en portfolio?
– Wat levert het je op?
– Hoe voer je een portfoliogesprek?