Leerlingen koken samen.

Opzet van de lessen

Iedere les starten we met het voorbereiden van de ingrediënten voor de verschillende gerechten. Alle leerlingen zullen helpen om alle ingrediënten schoon te maken en te snijden. Zodra alle ingrediënten klaar staan, zullen de leerlingen allemaal hun eigen taak krijgen waar ze de verantwoordelijkheid over dragen. Er zijn 5 taken te verdelen:

De chef-kok

Iedere les is één van de leerlingen de chef-kok. Aan de start van de les zal de chef-kok kijken of de leerlingen letten op de hygiëneregels die gelden bij het werken met eten. Daarnaast stuurt hij de andere leerlingen aan en houdt de tijdsplanning goed in de gaten. Op het moment dat hij ziet dat leerlingen niet meer uitkomen met de planning zal de chef-kok ingrijpen en de desbetreffende leerling helpen bij het koken. Als de gerechten klaar zijn zal de chef-kok controleren of de borden netjes genoeg zijn opgemaakt om aan de gasten opgediend te worden.

De kok

Iedere les hebben we drie koks. Het menu is opgedeeld in voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten. Elke kok is verantwoordelijk voor één van deze onderdelen. Ook de kok moet goed op de tijd letten en ervoor zorgen dat zijn/haar gerechten op tijd af komen. Lukt dit niet dan zal hij/zij de hulp van de chef-kok moeten vragen. Er liggen recepten klaar voor de gerechten die klaar gemaakt moeten worden. De kok zorgt ervoor dat hij/zij het recept stap voor stap volgt om tot het gewenste resultaat te komen.

De ober

Naast het ‘keukenpersoneel’ is er ook personeel nodig die ervoor zorgt dat de leerkrachten in een prettige setting kunnen lunchen. Er zal één leerling verantwoordelijk zijn voor het dekken van de tafel en de bediening tijdens het eten. Deze leerling is ook verantwoordelijk voor het afrekenen van de gerechten.

Doelstellingen

  • De leerlingen leren een tijdsplanning te maken en zich daar aan te houden
  • De leerlingen leren groenten en fruit te schillen en te snijden
  • De leerlingen leren met een weegschaal en maatbeker verschillende  inhoudsmaten af te meten
  • De leerlingen leren een gerecht te koken door een recept stap voor stap te volgen
  • De leerlingen leren regels met betrekking op veiligheid en hygiëne
  • De leerlingen leren volgens de etiquetteregels een tafel te dekken
  • De leerlingen leren producten op te serveren
  • De leerlingen leren geldbedragen op te tellen en eventueel geld terug te geven

Kinderen die deel uitmaken van het lunchcafé verzorgen in een klein groepje onder begeleiding een maaltijd in de keuken. Dit kan op hun eigen school maar ook onder begeleiding op een andere locatie. Deze maaltijd is bedoeld voor de kinderen zelf, maar er is ook een mogelijkheid om gasten te ontvangen. Hier wordt een beroep gedaan op allerlei praktische vaardigheden, maar ook op gebied van b.v. planning, hygiëne, gezonde voeding en samenwerking.

Contact

Wilt u meer weten over het Lunchcafé Rondje Gezond, dan kunt u contact opnemen met Janine Vogel.

Tel: 06 – 51 95 44 97
Email: j.vogel@ec-rotonde.nl

Informatie over het Lunchcafé Rondje Gezond is eveneens te vinden op de flyer. Om de flyer te downloaden klikt u op: Flyer Lunchcafé Rondje Gezond